Najjednostavniji recept za palačinke u nastavku
Sastojci:
- 100 g glatkog brašna
- 2 velika jaja
- 300 ml mlijeka
- 1 žlica suncokretovog ili biljnog ulja, plus malo više za prženje
Priprema:
- Stavite 100 g glatkog brašna, 2 velika jaja, 300 ml mlijeka, 1 žlicu suncokretovog ili biljnog ulja i prstohvat soli u zdjelu ili veliki vrč, zatim umutite u glatku smjesu.
- Ostavite sa strane 30 minuta da se odmori ako imate vremena ili odmah počnite kuhati.
- Postavite tavu za palačinke na srednje jaku vatru i pažljivo je obrišite nauljenim kuhinjskim papirom.
- Kada su vruće pecite svoje palačinke 1 minutu sa svake strane dok ne porumene
- Poslužite s kriškama limuna i šećerom ili vašim omiljenim nadjevom. Kad se ohlade, palačinke možete staviti u slojeve između papira za pečenje, zatim zamotati u prozirnu foliju i zamrznuti do 2 mjeseca.
- Preporučamo korištenje dozatora za izradu palačinki.
Američke palačinke recept
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice otopljenog maslaca
- Možete dodati i zgnječenu bananu ( po želji)
Priprema:
- U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
- U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni maslac.
- Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka ili brašna.
- Kockicom maslaca premažite zagrijanu tavu pa na njoj pecite manje i deblje palačinke.
- Pecite dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.
Američke palačinke razlikuju se od naših prvenstveno po debljini i veličini. Pečeni su debeli oko pola centimetra. Još vruće premažu se s malo maslaca, slože se jedna na drugu, a onda se klasično američki prelije javorovim sirupom. Na taj način ostaju sočni, spužvasti i tope se u ustima. Javorov sirup možete zamijeniti medom, a popularne su i američke palačinke s omiljenim čokoladnim namazima, domaćom karamelom ili voćem.
Što su palačinke?
Za izradu savršenih palačinki potreban je nepogrešiv recept, dašak okretanja i ideje za ukusni nadjev, plus tava za palačinke.
Dobra neprianjajuća tava apsolutno je neophodna ali pravi ljubitelji palačinki možda će poželjeti bolju i uložiti u specijaliziranu tavu za palačinke. Razlozi za kupnju tave za palačinke uključuju plitak rub koji olakšava okretanje, optimalnu površinu koja se ne lijepi, tanku, ravnu metalnu podlogu za brzu raspodjelu topline i ravnomjerno kuhanje, plus savršenu površinu. Tava može biti multifunkcionalna, a služi i kao dobra tava za
pečenje. Nakon što naučite kako napraviti palačinke od nule, možete oduševiti svoju obitelj domaćim palačinkama svih vrsta.
Palačinka je jelo za doručak, večeru ili desert. Pljosnati "kolač" koji se pravi tako što se tijesto izlije u vruću tavu i poprži s obje strane. Mnogi ljudi vole jesti svoje palačinke s malo javorovog sirupa, domaćim pekmezom ili nutelom.
Palačinke mogu biti slane ili slatke. Većina palačinki počinje kao mješavina brašna, jaja, mlijeka i maslaca, prže se na podmazanoj tavici i okruglog su oblika. Palačinke imaju dugu povijest koja se proteže čak do antičke Grčke, a pojavljuju se u raznim oblicima diljem svijeta od slanih afričkih injera do slatkih finskih desertnih palačinki poznatih kao lettu.
Slane palačinke se koriste također za neka od glavnih jela. Djeca vole pohane s šunkom i sirom, dok mame i tate možda više preferiraju zapečene u pećnici sa mljevenim mesom.
U nastavku donosimo recept za glavno jelo, naravno s palačinkama
Palačinke s mljevenim mesom
Sastojci:
- 1-2 glavice luka
- 400-500 g ml. mesa
- vegeta, papar, bosiljak
- maslac 100 g
- brašno 100 g
- mlijeko 1,5 l
- kiselo vrhnje
- vegeta, papar, sol
- sir ribanac 1 žlica
Priprema:
- Ispecite palačinke ( bez sečera, samo sol).
- Sitno narežite luk (po želji možete narezati i šampinjone) i izdinstajte s mesom i začinima.
- Napunite palačinke ali kad ih motate prevrnite prvo krajeve pa onda zarolajte, kao sarmu, na taj način neće iscuriti meso.
- Palačinke posložite u pekač ili tepsiju.
- Palačinke premažite kiselim vrhnjem i stavite u pećnicu na 220 stupnjeva da se vrhnje zapeče.
- U posudi za kuhanje napravite bešamel umak.
- Na zagrijanom maslacu popržite kratko brašno uz neprestano miješanje.
- U smjesu polako dodajte zagrijano mlijeko jako miješajući kako bi izbjegli grudice.
- U umak dodajte sol i papar po želji i mutite pjenjačom ili kuhačom do ne dobijete gust i gladak umak.
- Izvadite palačinke iz pećnice, servirate na tanjur i prelijete bešamel umakom.
- Servirajte uz zelenu salatu
Dobar tek
Tematski povezani blogovi koji bi vas mogli zanimati: