U današnje vrijeme ljudi žive užurbano, s malo slobodnog vremena za sebe i svoje hobije. Kod mnogih stvari možemo biti fleksibilni i moderan način života nam nudi alternativu, no postoje i one kod kojih jednostavno ne smijemo raditi kompromise. Jedna od takvih je hrana i kuhanje.
Zdrava hrana uvijek bi nam trebala biti prioritet, a kuhanje na kvalitetnom posuđu jedan je od preduvjeta za to. No što ako za kuhanje nemamo vremena, volje ili se jednostavno ne usudimo uhvatiti u koštac sa složenim jelima i njihovom pripremom? Povjerite nam još malo svog vremena i saznajte kako vam kuhanje na indukcijskim pločama može olakšati život, a kuhanje pretvoriti iz obaveze u hobi i gušt.
- Zašto je indukcijska ploča odličan izbor
- Kako prepoznati posuđe za indukciju?
- Jesu li samo lonci prikladni za indukciju?
- Održavanje indukcijske ploče
Zašto je indukcijska ploča odličan izbor
Osim što izgledaju modernije od “tradicionalnih” štednjaka indukcijske ploče sigurnije su za upotrebu, omogućuju bolji prijenos topline te štede energiju. Kod indukcije se toplina stvara u dnu posude za kuhanje, a to se postiže pomoću stvaranja elektromagnetskog polja koje se aktivira kada se posuđe nalazi u zoni kuhanja, stvara toplinu i prenosi je na hranu.
Prednost indukcijske ploče u odnosu na "tradicionalne" štednjake je u tome što se kod indukcije toplina ne prenosi direktnim kontaktom vatra - posuda, već putem elektromagnetskog prijenosa.
Kad se indukcijska posuda skloni sa indukcijske ploče, prijenos topline prestaje istog trena, a površina se brzo ohladi. Zbog činjenice da direktno grijete dno indukcijske posude, potrebno je i puno manje energije za grijanje pa time štedite energiju, vrijeme i novac.
Da skratimo... Klasični plinski štednjak nekontrolirano širi toplinu po cijeloj posudi i oko nje, što može dovesti do neravnomjernog kuhanja, nezgoda prilikom kuhanja i opekotina. S druge strane, indukcijske ploče zbog svojih svojstava šire toplinu samo na dno posude i to tek kada je ta posuda postavljena na ploču te prestaju s grijanjem istog trena kad se posuda makne.
Kako prepoznati posuđe za indukciju?
Ako ste se odlučili za kupovinu indukcijske ploče, vjerojatno znate da vam je potrebno i prikladno posuđe. Vaše staro posuđe od bakra, aluminija i stakla možda neće biti adekvatno. Znamo, vaša najdraža tava dio je obitelji i ne želite je samo tako odbaciti, ali vjerujte nam - kad otkrijete indukciju, zaboravit ćete je kao prozor na autu za vrijeme ljetnog pljuska.
Ne znate kako sa sigurnošću provjeriti je li vaša omiljena tava prikladna, možete je podvrgnuti jednostavnom testu za koji vam treba samo jedan magnet. Stavite magnet na dno posuđe i ako se spoje, vaša je posuda prikladna za indukciju. Kod kupovine novog posuđa tražite ovu oznaku za indukciju kako biste bili 100% sigurni.
Naravno, indukcijsko posuđe, lonce i tave možete kupiti i na Bima webshopu
Jesu li samo lonci prikladni za indukciju, ili?
Ne brinite. Indukcijske ploče nisu samo za lonce. Jako su tolerantne i prihvaćaju skoro sve oblike i veličine posuđa. Baš kao što bi i ljudi trebali. Pod uvjetom da posuda ima prikladno dno, to može biti tava, ekspres lonac, džezva, pekač i sve ostalo što vam je potrebno za pripremu omiljene hrane.
Samo provjerite ima li posuda oznaku indukcije ili pitajte nekog iz Bima Teama. I mi smo kao indukcijska ploča - brzi, efikasni i uvijek spremni pomoći! Bez obzira na to kakav oblik posude koristili, prednosti korištenja indukcije ostaju iste:
- brže kuhanje
- sigurnost kod pripreme hrane
- brža reakcija na promjenu temperature
- ušteda energije
- lakše korištenje i čišćenje
Održavanje indukcijske ploče
Od svih grijaćih površina indukcijsku ploču je najlakše održavati jer je ploča za kuhanje ravna i hladna. Nema tragova zakipjele hrane, fleka i zalijepljenih ostataka obroka koji izlete tijekom kuhanja. Dovoljno je pobrisati površinu za kuhanje krpom i voila - kuhinja je čista! Ako na površini nema indukcijske tave, ona se neće zagrijati iako je upaljena.
Tko može kuhati u indukcijskoj posudi?
S obzirom na povećanu sigurnost, minimalan rizik od opekotina, prolijevanja i ostalih nezgoda, indukcijske posude savršen su način da u svijet kuhanja urone i oni koji prije nisu kuhali.
Ukoliko vam je do sad kuhinja izgledala strašno, uz indukcijske tave vaš će se svijet okrenuti naglavačke i vidjet ćete koliko je kuhanje zapravo zabavno i opuštajuće. Moći ćete sami pripremiti omiljena jela bez straha od nereda i opekotina. Višak soli, manjak začina i druge osnovne pogreške posuda neće ispraviti, no imamo rješenje i za to. Ako vam treba inspiracije, provjerite naš blog sa par super ideja za odlične i jednostavne obroke. Kad vas već posuđe neće pretvoriti u Jamie Olivera, hoće Bima!
Počni i ti kuhati brže i lakše
Nadamo se da smo vas uspjeli potaknuti da razmislite o mogućim promjenama u kuhinji i uvođenju indukcije. Ako i nismo - barem ste naučili nešto novo i korisno. Indukcija je trenutno najefikasnija metoda grijanja i olakšat će vam pripremu svih obroka, uštedjeti vrijeme i energiju.
Nešto veća cijena za ploču i posuđe svakako će se isplatiti vrlo brzo. Ako pak već imate indukcijsku ploču i samo vam treba posuda koja će se savršeno uklopiti u kuhinju, provjerite našu ponudu i osigurajte se. Vaš Bima team!
Slični blogovi i teme iz kojih možete naučiti više o indukcijskim pločama:
Indukcijska ploča - kuhanje na indukcijskom posuđu da ili ne?