Princes krafne, poznate i kao princes krofne, su elegantne i sofisticirane verzije tradicionalnih krafni. Ove poslastice karakteriziraju se prhkim tijestom ispunjenim kremom od vanilije ili drugim ukusnim kremama (neki još dodaju i šlag na kremu). Sa svojim luksuznim izgledom i punjenjem, princes krofne su idealne za posebne prigode ili kao slatki užitak za svaki dan.
U ovom blogu ćemo istražiti tajanstvenu povijest i neodoljiv okus princes krafni, te otkrivamo kako ih možete pripremiti kod kuće i uživati u slatkom zadovoljstvu koje pružaju te predložiti koja kuhinjska pomagala vam trebaju za izradu.
Princess krafne, također poznate i kao profiterole, cream puffs ili chou à la crème, su slastice koje su poznate pod različitim nazivima diljem svijeta, ali su jednako omiljene.
Ta slastica već stoljećima osvaja svijet sve od 16. stoljeća kada je postala popularna u Francuskoj. Vjeruje se da su stigle iz Italije s Katarinom de Medici, suprugom francuskog kralja Henrika II koja ih je obožavala i donijela sa sobom recept koji je navodno morao pripremati kraljevski slastičar svakog tjedna.
Već u 13. stoljeću kuhari južne Njemačke i Francuske radili su lisnata peciva punjena bogatim kremama od sira. Tijesto bi se peklo u vrućoj pećnici dok ne bi naraslo, a zatim bi se razrezalo na pola i napunilo sirom, često začinjenim biljem.
U isto vrijeme kad je Katarina bila kraljica u renesansnoj Francuskoj, slastičari diljem Francuske i Engleske počeli su eksperimentirati s tijestom od brašna, vode, maslaca i jaja. To tijesto se naziva choux, što znači "kuhano tijesto" i daje prekrasan rezultat: kad se peče stvara se prozračna rupa u sredini koju možete napuniti slatkim ili slanim nadjevom.
Princess krofne čak imaju i svoj poseban dan koji se obilježava 2. siječnja.
Sve za kolače pronađite u Bimi!
Princes krafne recept
Sastojci - krafne:
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 150 g glatkog brašna
- 250 ml vode
- 120 g maslaca
- 4 jaja
Sastojci - Krema od vanilije:
- 4 vanilin šećera
- 70 g gustina
- 100 g maslaca sobne temperature
- 600 ml mlijeka
- 4 žutanjka
- 80 g šećera
Koji pribor za kolače vam je potreban?
- posuda za miksanje
- pumpica s nastavcima
- lopatica za serviranje
- pumpica za šlag
- pjenjača
Tijesto za princes krafne - priprema:
U većoj posudi zagrijte vodu, dodajte šećer, sol i maslace te kuhajte dok ne zavrije, povremeno promješajte kako bi se otopili šećer i maslac .
Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte i tijesto formirajte u kuglu sve dok se ne počne odvajati od stijenke posude.
Dodajte jedno jaje po jedno jaje. Nakon dodavanja jaja dobro izmiješajte smjesu kuhačom. Ako vam se čini da je smjesa nakon dodavanja trećeg jajeta rijetka, nemojte dodavati više jaja.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu, a zatim oblikujte kuglice na limu za pečenje obloženom masnim papirom. Ako kuglica strše, lagano ih pritisnite vlažnim prstom kako ne bi izgorjeli tijekom pečenja.
Pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 °C. Nakon što se ohlade, prerežite ih na pola i napunite ohlađenom kremom od vanilije i tučenim slatkim vrhnjem prema želji. Prije posluživanja posipajte ih šećerom u prahu.
Krema za princes krofne - priprema:
Žutanjke izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Kipuće mlijeko ulijevajte u posudu sa žutanjcima i lagano miješajte pjenjačom. Sve vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko.
Kremu kuhajte na laganoj vatri, dok se ne zgusne. Vruću kremu premjestite u zdjelu pa prekrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Ohlađenu kremu kratko izmiksajte s maslacem sobne temperature.
Najbolji recept za kremšnite ovdje!
KORISNI SAVJETI ZA PRINCES KRAFNE
Prvo pripremite kremu. Dok kremu ostavite da se hladi, skuhajte tijesto i pecite krafne.
Tijekom pečenja krafni nemojte otvarati vrata pećnice, jer bi mogle splasnuti. Obavezno obložite lim papirom za pečenje!
Krafne pecite duže nego što inače pečete kolače. Krafne pecite dok ne dobiju lagano smeđu boju, kako ne bi splasnule nakon vađenja iz pećnice.
Ovisno o veličini jaja, ponekad su dovoljna tri, a ponekad su potrebna četiri jaja.
Pripremljene krafne čuvajte u hladnjaku do tri dana. Tijesto će nakon nekog vremena upiti vlagu, pa neće biti jednako hrskavo i prhko kao kod svježe pečenih krafni.
Jednostavne princes krofne | Puding krema za princes krafne
Planirate li brzo pripremiti princes krafne, imamo savršen trik za vas! Umjesto tradicionalne kreme koja zahtijeva kuhanje i hlađenje, možete koristiti jednostavan recept s pudingom od vanilije. Ova alternativa će vam uštedjeti vrijeme, a rezultat će biti jednako ukusan. Krafne možete ispeći, a također možete i kupiti gotove.
Sastojci:
- 2 pudinga od vanilije
- 0,5 l mlijeka
- 4 žlice šećera
- 0,1 l vrhnja za šlag ili 1 paketića šlaga
Tijesto:
- 14 dag prosijanog glatkog brašna
- 5 jaja
- 2 1/2 dl vode
- 12 dag masti ili maslaca
- 1 mala žličica soli
Priprema:
Krema za princes krofne - priprema:
1/2 l mlijeka stavite u loncu kuhati. Puding i šećer umutite u posebnoj posudi s malo mlijeka i umiješajte sve dok mlijeko zavrije. Kuhajte 1 minutu i stavite da se ohladi.
Napravite šlag.
Hladni puding malo izmiksajte i dodajte šlag.
Šlag dodajte postupno da vam krema na kraju ne bi bila premekana.
Tijesto za princes krafne - priprema:
U veću posudu dodajte mast ili maslac i sol u vodu te stavite kuhati. Kada se mast otopi i voda zavrije, maknite s vatre i dodajte svo brašno.
Vratite posudu na laganu vatru i brzo miješajte kako biste razbili grudice. Prvo možete koristiti pjenjaču, a zatim pređite na kuhaču jer smjesu treba miješati sve dok se ne pretvori u kuglu. Gotovo je kada se smjesa odvoji od stijenki posude.
Stavite smjesu u hladnjak da se ohladi.
U mlaku smjesu umutite jedno po jedno jaje.
Smjesu rasporedite na lim za pečenje koristeći žličice ili šprice za kolače. Pazite da ih ne stavljate preblizu jer će se tijekom pečenja povećati.
Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 225 °C i pecite 25 minuta. Pri tome nemojte otvarati pećnicu. Obložite lim papirom za pečenje!
Ohlađeno tijesto prerežite na pola. Donji dio tijesta napunite kremom, a gornji dio šlagom (po želji).
Nutritivna vrijednost za 1 princes krafnu:
- Kalorije: 230 kcal
- Masti: 10g
- Ugljikohidrati: 29g
- Proteini: 6g
Ne zaboravite vaše slastice prezentirati na pravi način, predlažemo etažere za kolače i tacne.
Najjednostavniji recept za palačinke ovdje!
Najčešća pitanja:
Koje brašno ide u princes krafne?
U princes krafne se stavlja glatko brašno. Glatko brašno je najprikladnije jer daje mekše i lakše tijesto.
Kako se peku princes krofne?
Tijesto se oblikuje u kuglice i stavlja na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Krafne se zatim peku u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od oko 180°C. Vrijeme pečenja može varirati, ali obično traje oko 12-15 minuta. Krafne će biti gotove kada poprime lijepu zlatno smeđu boju.
Najbolja krema za princes krafne?
Najpopularnija krema koja se koristi za punjenje princes krafni je krema od vanilije. Ova krema ima kremastu teksturu i slatkast okus koji se savršeno slaže s mekoćom krafni. Također, često se koristi i kremasti čokoladni ganache ili voćne kreme poput maline ili jagode.
Kako se slažu princes krafne?
Princes krafne se najčešće slažu tako da se na donju polovicu krafne nanese kremasto punjenje po želji. Zatim se gornji dio krafne stavlja natrag na punjenje, stvarajući karakterističan izgled princes krafne. Ne zaboravite obložiti papirom za pečenje. Nakon toga, krafne se obično posipaju šećerom u prahu ili preliju čokoladnom glazurom radi dekoracije.
Princes krafne cijena?
Cijena princes krafni može varirati ovisno o mjestu i pružatelju usluga. U trgovinama, pekarnicama ili slastičarnicama, cijena jedne princes krafne može se kretati od 1 euro pa sve do 5 eura, ovisno o veličini, kvaliteti i dodatnom punjenju.
Bezglutenske krafne, da ili ne?
Da, postoje i bezglutenske varijante krafni koje su namijenjene osobama koje izbjegavaju gluten u prehrani. Ove krafne se pripremaju koristeći posebne bezglutenske brašnene mješavine. Bezglutenske krafne mogu biti jednako ukusne i mekane kao i klasične krafne, pružajući zadovoljstvo i osobama s intolerancijom na gluten.
Pribor za izradu princes krafni
Ostali slični tematski blogovi u nastavku: